Thursday, March 23, 2017

#celotehnaurve : CRUSHING FANTA?

Hello peeps!

Amacam, cantik tak theme ni? Obviously, theme ni blogger yang punya, and I tak sempat nak touch up.. So, nanti-natilah I touch up...

For mean time, I just nak share some of my idea for writing thingy... And, actually, I nak tanya pendapat korang on what should I do?

A : Keep having crush at him secretly
B : Just forget him lah stupido!

Okay, I crush dekat sorang mamat ni... Lets just say I called him Fanta, because his name first letter also F.. To make it short, I pretended to be someone else and I wasep him!! Gotchaa! And the whole bloody things happens..

1. The most 'tragic' literally, is he know its me... Okay, adik-adik ke kakak-kakak ke, ni pesanan daripada insan yang tak berapa nak arif sangat soal benda-benda laguni, but... Keep your crush feelings privately until you know how he sees you... My mistake was, I was being obvious about me having crush on him and lmao he was annoyed! F*ck!

2. Since I know, he is pissed off about that, I decided to stop having crush on him. I STOP! Like, I was no more following him by using my fake account, I stop peeping on him during class (we are in the same lecture class, lol) .. I stop every single thing that could make me fall for him again.

3. There's this woman, which I named her as SPY, because she helped Fanta to like solving the mystery who was me, .. I don't know... Its too complicated for me to tell the whole bloody story because I thought I want to turn it into one of my mini novels, and I bet it will ranked the lowest as it is super boring..

4. I challenge you to read it.. But not now, I wanted to finish my matriculation life first, and then I will start writing about it.. Just in case, there's somebody who wished to read, I already taught the title (last three seconds, lol) "CRUSHING FANTA" .. So, please look forward for it, guys!

5. Back to the topic whether I should do A or B? Its because even though I had stop liking him, but whenever I sees him, my heart skip a beat.. Eceewahh.. Poyo bak hang! And it turns out, he and the SPY seems like having something going on between them... Omg.. Okay, now after skipping a beat, it shattered into pieces! OMg! Its hurt so much, fella!

6. Okay, I really have to do the mini novel about us! Especially on what I have gone through yesterday at cafe c! That would be the highlight of the mini novel! That would be! Oh gosh... I have to stop... Tomorrow got math testlah, nana senget (my way reminding myself, lol)

I think thats it kot for today! Oh yeah, one more thing, I just basically, completed my upu thing, and for god sake, its sucks like hell!! Ah, whatever, I don't want to remember it, its just will set my blood boiling point lowers!

So, okay.. Guys.. See you sooon..


Saturday, March 18, 2017

#naurvesidea : MASIH MILIKMU

Hello peepss!!!!

So, guys.. Again, a fresh new idea just came into my mind and I decided to write them straight away like, right now.. But, nah.. there's no way giving to you all the details.. I am going to give to you just a glimpse of it.. So, stay tuned... And please keep supporting me, guys....

Its a story betweeen Emilia Haura' and Qairul Ejaz who was separated from each other for ten years. They are actually a loving couple right before Qairul's mom step in and for sure didn't want the poor Emilia to be Qairul's women.

So, the witch send Emilia to the Europe 'to further study abroad' and since Emilia is an orphan who lives with her only aunt who is also hating her,  things making her business much easier ...  But before that, Emilia had warned her that she will come back and make the witch begging her to get back with Qairul...

Ten years later, where Qairul had already engage to Mia for about two years, and also their company was miraculously saved from 'drowning'.. Thanks to a company, globally known as Sapphire.. (Its a well known clothing brand)

So, what do you think will happen next? Let me give you a hint, Emilia come back as a model.. I repeat as a model, not as an owner to a company! And she come back to give them a wedding card of her and the CEO of the company!.. 

And...... the ending is........ E.H and Q.E !! (peace yoo)

See? Everything got tangled already... So, if you want me to publish a full edition of this idea, as usual just comment down below  that you want it!

P/S : I am sharing this idea.. So any copycat want to take over this idea, go ahead.. Because the original always win! But, if you want to like have this idea in a proper manner, just contact me through comment below..

And I don't do any collaboration just yet.. Because I am still studying.. So, stay tuned guys... It just less than two months left before I finished studying...

See you later.  
Much love, Nana Naurve.




Wednesday, March 15, 2017

#mininovel : HIS BRACELET

Hello peeps!!

Okay guys... Nana dah habis karang, okey tak sebenarnya on the way nak habis... Lama tak mengarang, rasa awkward pulak bila baca balik...

So, Nana harap korang enjoy baca... Kalau ada any aspect lacking, just tell me, okay, guys?


HIS BRACELET

Aku melihat inai yang siap berukir di tangan… Cantik.. Aku tersenyum.. Ya Allah, dah nak kahwin dah aku.. Bukan tahun depan atau bulan depan atau minggu depan tapi esok! Cepatnya masa berlalu.. Dah genap dua puluh lima tahun dah aku rupanya..

Esok pagi tepat sembilan pagi, aku akan dinikahkan dan terus bersambung dengan majlis persandingan.. Bakal suami? Jangan terkejut ye, si badan pengantin sendiri saling tidak mengenali antara satu sama lain.. Biasalah kalau perkahwinan yang diaturkan keluarga..

Jangan risau, ini bukannya macam dalam drama, kena paksalah.. kena tangkap basahlah… Tidak sama sekali.. Aku dengan secara sukarelanya bernikah dengan pilihan mama sebab memang aku yang suruh mama carikan.. Mana tidaknya, mama dah tetapkan ‘dateline’ untuk aku bergelar anak dara hanya sehingga aku 25 tahun..

Dan aku pun masih belum jumpa yang berkenan di hati.. Yang mengayat tu memanglah ramai.. Tapi, kebanyakan hanya pandang rupa.. Sekali aku tunjuk gambar aku dulu, masa chubby-chubby comel doraemon.. terus kelam kabut lari.. Tapi, baguslah lari awal-awal.. Daripada nanti dah kahwin, dia lari lepas aku boroi, lepas mengandung, lagi naiya!

Apa yang aku tahu mengenai bakal suami aku ialah, nama dia Edry.. Kerja, CEO? Pengurus? President? Entahlah yang penting dia menguruskan perusahaan keluarga dia..Mama kata dia rajin ke masjid.. Bakal mertua aku kata, dia anak yang baik… Kira okeylah, nak buat laki kan?

Aku? Aku sekarang merupakan pemilik butik pengantin.. Tetapi, bukan wedding designer! Aku lebih kepada mereka busana pengantin, dan turut menyediakan perkhidmatan merias wajah.. Aku pun masih baru dalam bidang ni.. Baru tiga tahun, dan setakat ni Alhamdulillah, semuanya masih berjalan lancar..

Tanganku tanpa sedar menarik sebuah kotak di bawah katil.. Aku meniup kotak berwarna pink pastel itu yang sudah sedikit berhabuk.. Penutup kotak diletakkan ke tepi.. Tersenyum aku melihat barang-barang aku dari masa lampau.. Ada tag nama semasa di sekolah, kad matrik dan kad pelajar semasa di UITM.. Namun, senyuman aku mati sebaik memegang seutas rantai tangan yang berwarna silver.. Di bahagian dalamnya tertulis ‘you’re Haziq’s’ .. Aku menahan sebak..

Kenangan enam tahun lepas menjengah fikiran.. Mata kututup.. Cuba untuk melupakan.. Tetapi, yang sebaliknya..

“Berambuslah sial!!!”

Mataku terbuka semula.. Air mata aku mengalir sebaik suara tersebut terngiang kembali di cuping telinga.. Aku menyeka air mata yang mengalir… Bangun Dila! Kau dah nak kahwin esok! Kau akan mulakan hidup baru!

Hakikatnya, dialah crush pertama aku, dan sebenarnya agak mustahil untuk aku lupakan dia.. Tak mengapalah, mungkin apabila aku sudah bersuami, aku akan lupakan dia.. Aku mengeluarkan gelang tersebut dari kotak dan membuangnya ke dalam tong sampah..

Lupakan semua, Dila! Kau akan mulakan hidup baru. Insya Allah..


Semua mata mengarah ke arah pengantin perempuan yang melangkah masuk ke ruang tamu… Sebaik melabuhkan duduk, mataku bertentang dengan mata bakal suami.. Aku tersentak.. Terus aku berdiri semula..

“Dia ni bakal suami Dila ke?”

Semua tergamam… Terkejut mungkin.. Puan Aida mengurut kepala… Apa lagi anak aku sorang ni?

“Apa Dila ni.. Mestilah dia bakal suami Dila, takkanlah yang depannya tu pulak..” Jawab mama memaksudkan papa.. Tak kelakar, mama...

Aku menarik nafas dalam! “Dila tak nak kahwin! No, especially with that guy!”

Semua makin tercengang! Drama sinetron petang khamis kah ini?


Aku mencampak gaun pengantin aku ke lantai.. T-shirt pantas disarungkan ke tubuh.. Jam tepat menunjukkan jam sembilan malam.. Oh ye, saya selamat dinikahkan ye, dengan bakal suami yang saya reject tadi tulah..

Mana tidaknya, mama nak cantas aku guna parang dah tadi! Mujurlah aku masih berakal cerdik, aku turutkan juga…

Mesti korang nak tahu kenapa aku bertindak sebegitu tadi kan? Padahal semalam bukan main bagi jaminan kata ni bukan babak drama bagai.. Sebabnya ialah, kenapa dalam banyak-banyak jejaka kat dunia ni, kenapa mesti Muhammad Haziq Edrian yang dipilih untuk jadi suami aku?

Ye, dialah pemilik kepada gelang yang masih di dalam tong sampah tu! Aku menarik nafas dalam… Kenangan lama mula menjengah sebelum pintu bilik dibuka, turut mencelikkan mata aku.. Semestilah yang masuk tu pengantin baru lagi sorang! Aku menayangkan muka menyampah… Terus badan kubaringkan ke atas katil.. Telefon di penjuru katil diambil... Ikon instagram disentuh…

Edry menarik nafas dalam.. Dia sendiri tidak tahu mengapa isterinya itu bersikap sedemikian.. Sedangkan sebelum mereka tidak pernah bertemu, apatah lagi untuk mengenali antara satu sama lain..

Kalau berdasarkan kata-kata ummi, Dila sangat berbeza.. Ummi sendiri terkejut dengan sikap Dila.. Dia memandang sekeliling bilik sebelum matanya tertancap kepada tong sampah yang didalamnya hanya terdapat seutas rantai tangan.. Tangannya laju mengeluarkan gelang tersebut dari dalam tong sampah..

Macam pernah nampak gelang ni, tapi di mana ya?

Aku terganggu dengan kelibat Haziq yang berdiri kaku.. Mataku mencerlung ke arah gelang yang berada di tangannya.. Aku pantas bangun dan merampas gelang tersebut dari tangannya menyebabkan gelang itu putus..

Sepertimana kejadian dulu bermula…..

Edry mula mengingati.. Kepala diangkat menatap wajah isterinya.. Hannah Adila! Patutlah semasa akad nikah tadi, nama tersebut seperti biasa didengari.. Edry senyum lega..

Aku menahan geram melihat senyuman yang terukir dibibirnya.. Wah,untuk sebab apa pula dia bahagia?

“Hannah!” Ujar Edry..

Aku menggigit bibir.. Hannah dah tak wujud lagi lepas kejadian satu itu! Tidak lagi.. Yang ada hanyalah Dila! Dila!

“Wah, cantiknya kau sekarang! MasyaAllah, terima kasih Ya Allah, kau temukan aku semula dengan Hannah..” Edry mengucap syukur… Kedua-dua telapak tangan dibawa ke wajah, menadah kesyukuran..

Aku senyum sinis.. “Siapa Hannah?” … Soalan aku berjaya mematikan senyuman diwajahnya… Giliran aku pula tersenyum berpuas hati..

“Hannah, kau tak ingat aku ke? Aku ni, Haziq! Kita satu matrik dulu!” Ujar Edry seolah-olah tidak menyangka Hannah tidak mengingatinya..

Tawa aku meletus.. “Kenapa pulak aku lupa? Kau kot punca utama aku berhenti matrik dulu! Mana boleh lupa” Ujarku sinis..

Edry tersentap… Dia tahu salahnya.. Malah, itulah sebabnya dia kekal bujang sehinggalah dijodohkan dengan pilihan ummi… Dia bersalah terhadap Hannah…

“Well, whatever reason you are thinking off, Hannah dah tak wujud.. That fat, ugly, full of pimples Hannah doesn’t exist anymore… Thanks to her lovely first crush, Haziq Edrian for that… So, stop calling me Hannah because why….

Sebab you takkan boleh minta maaf dekat that Hannah, and please keep that guilty until the end of your breath! Hannah dah mati..” Ujarku serius..

Mata kami bertentang seketika sebelum aku mengalihkan mataku.. Tak mahu tertipu dengan mata yang penuh penyesalan itu.. Hannah dah tak wujud, yang ada kini ialah Dila bukan Hannah! Noktah!

Aku berpaling namun langkahku terhenti sebaik ada tangan memelukku dari belakang.. Jantung yang berdegup kencang sedaya upaya aku kawal.. Gemuruh, marah, sebak semua bergabung menjadi satu..


“I’m sorry..” Pinta Haziq perlahan..
Bersambung……



So guys, amacam? (angkat kening double jerk) ... Kalau you guys nak sambungan dia, komen kat bawah "nak sambungan,please" ... Cukup SEPULUH  komen, Nana akan update sambungan dia...

And, Nana nak offer sedutan kisah 'kejadian satu @ kejadian dulu' semasa Hannah dan Haziq belajar di matrikulasi, sama jugak langkah dia, komen kat bawah "nak sedutan kisah dulu, please" ... Yang ni ada diskaun sikit.. Haha... Cukup LIMA komen, Nana akan update sedutan yang tu..

So, you guys ajaklah kawan-kawan ke, sedara mara ke, baca dan komen... Lagi cepat you guys komen, lagi cepatlah korang dapat tahu sambungan dia.. 

(p/s: cepat tau guys.. Banyak lagi tau yang Nana belum release... hehe)


First post for 2016 & 2017 ???


Hello peeps!!

Finally, I made a comeback......

Kk, stop being so gedik... okay, dah lama gila kan Nana tak update blog.. Almost two years guys.. Waahh, and I just realized that actually my blog already catch people attention!

Thank you sangat-sangat korang!!!

Okay, sekarang ni Nana sedang study dekat matrik.. So life is super busy!! I repeat, SUPER DUPER BUSY...

Anyway, Nana saja nak buat post mukadimah ni, before starting a real new post... And just now, an idea just pooff into my mind, so tengoklah, kalau Nana boleh habiskan that story this night, I will post it later a.s.a.p..

And one more thing, "tak takut ke idea ni kena curi, or maybe kena ciplak," .... Guys, the one I will share it here will be just a draft.. So, Nana tak payah nak risau... Sebab apa? Sebab tu cuma draft, and if ada si lahanat nak curik, silakan..

Because why? Sebab Nana akan produce a new better edition of that!

Eh, jap! Haha... Okay, Nana mengaku blog ni macam kosong, plain gila... But, kalau Nana nak renovate blog ni, take time... So, sabarlah kejap ehhh.. Nana kat matrik ni pun dah tak lama dah... Yeay!!

Keep reading, guys!

Thursday, June 11, 2015

Mini Novel #2 : Sayang kau pakcik kedut (1)

Adam yang sedang membeli lauk di sebuah gerai berpaling.. Sebuah motor yang sedang meluncur laju di atas jalan menarik perhatiannya.. Gadis bertudung merah itulah penunggangnya.. Tapi, belum sempat dia berbuat apa-apa, gadis itu dah lesap..

“Laju betul orang kat sini bawak motor ye mak cik..” Tanya Adam sambil menghulurkan not sepuluh ke arah mak cik si penjual..

“Eh, tak adalah.. budak-budak jantan macam biasalah bawak laju, tapi si Adel ni, entahlah.. Kita tegur dikatanya mana ada bawak laju.. tapi baik budaknya..” Terang mak cik Senah sambil menghulurkan kepada Adam bakinya..

Adam masuk ke dalam kereta.. Enjin dihidupkan.. Adel? Cantik..


Aku masuk ke dalam rumah bersama barang yang aku beli.. Badan aku hempaskan ke atas katil.. Ah, cepatnya masa berlalu! Dah nak kahwin dah aku.. Wah, rasa macam baru semalam aku masuk sekolah menengah..

Telefon yang berdering mematikan lamunan aku.. Si sewel senget.. Ahhh! Apa dia nak lagi?!

“Helo!” Sapaku kasar..

“Waalaikumussalam.. Kau dah cakap dengan mak bapak kau, putuskan pertunangan ni belum?!”

Ha, perkenalkan Adam Qushairi Arshad, CEO syarikat manetah yang langsung tak ada budi pekerti.. Juga bakal suami aku.. Menantu pilihan keluarga.. Aku tak tahulah fius kat otak dia mana satu yang putus, tapi dia asyik suruh aku cakap dengan mama papa yang aku nak putuskan tunang.. Padahal dia yang nak putus..

“Ah, dah.. Aku dah cakap dekat mak bapak aku, yang aku suka sangat dekat kau.. Diorang pun dah telefon mak bapak kau untuk cepatkan lagi tarikh perkahwinan kita.. Awak exciteddd tak?” Jawabku dengan suara mengada yang aku buat-buat..

“Bitch!”

“Asshole!” Balasku semula.. Dia pikir aku terkesan dengan carutan mat puteh dia tu? Hei, ni Adelia Qaisara Hanna lah..

“Eh, pesal kau ni terhegeh-hegeh sangat nak kahwin dengan aku hah? Aku tahulah aku ni hemsem, tapi aku tak nak kahwin lagilah.. tambahlagi dengan mak cik kepoh macam kau ni!”

Eh, eh suka hati je panggil aku mak cik kepoh.. habis dia tu, pak cik kedut? Hahaha..

“Pesal kau gelak?” Bentak Adam..

“Sayang, kalau sayang nak putuskan pertunangan kita, sayanglah pergi cakap dengan family sayang.. I tak nak, nanti jatuh status anak baik I.. Bye sayang.. See you later..” Kataku dan terus mematikan telefon.. Ah, tidur pun best jugak ni!

Adam menghempaskan telefonnya.. Manalah mama kutip si Delima ni? Dah lah nama pun nama kampung! Cubalah nama tu Raysha ke Marissa ke tak pun.. Adam tersenyum sendiri.. Adel..

“Ah, Adam.. buat apa tu?” Tanya Datin Balqis terhadap anaknya yang duduk tersandar di kereta Lamborghini putihnya..

“Tak ada apalah ma.. Fikir kerja dekat KL tu je..” Jawab Adam..

“Ishh, kamu ni nak kahwin pun pikir kerja je tak habis-habis.. Telefon Delia.. Cakap kita balik KL esok.. Ah, tolong mama pergi kedai kejap.. Mama ingat nak buat spegetilah harini..Beli spagetti je.. Dengan cendawan butang sekali.. Ah, daging kisar.. Ha, tu je..” Arah datin Balqis..

Adam mengangguk.. Motor berkuasa tinggi adiknya turut dihidupkan..



Aku mengambil spagetti satu tin cendawan butang..

“Emm, nak tanya mana boleh saya cari tin cendawan butang dan daging kisar eh?” Sapa seseorang di belakang aku.. Minyak wangi dia... Habis menyengat-nyengat otak aku!

Aku menunding jari ke arah tin cendawan butang aku ambil tadi..

“Daging kisar ikut saya..” Kataku sebelum kaki aku melangkah ke fridge menempatkan ayam kisar.. aku tak makan daging.. Lelaki tadi mengambil daging kisar..

“Terima kasih..” Ucapnya.. Aku melangkah ke kaunter untuk membayar..

“Awak Adel kan? Saya Arshad..” Ha, nak ngorat awek cun kenalah pakai nama lawa sikit..

Eh, ada kesah pulak aku.. Lantaklah nama kau Arshad, Kicap ke.. Aku senyum dan terus melangkah ke kaunter.. Usai bayar cepat-cepat aku keluar dari kedai..

Wah, Honda CBR1000RR ! Ternganga habis mulut aku.. Parking sebelah motor aku pulak tu! Hemmm, nak naik!

“Awak memang suka motor eh?” Haish, baru je aku nak berangan bawak motor ni, dah mamat boleh tahan hensem ni kacau aku lagi..

Aku terus melangkah ke motor aku nak menghidupkan motor.. Mata aku kerling ke arah  Honda CBR1000RR tu.. Ish, kan bagus kalau sebelah aku ni si mamat sewel senget tu! At least tak delah bebal sangat aku kahwin dengan dia!

“Awak ni dah berpunya ke?” Adam menyuarakan soalan berani matinya!

Aku tersentak! Berpunya? Haha, aku pun tak tahulah status aku sekarang ni tapi apa yang aku tahu, aku mengangkat tangan yang berisi cincin tunang ke arahnya.. Ah, terdiam kau! Aku senyum dan berambus dari situ..


Aku meletakkan barang yang aku beli tadi ke atas meja.. Apron aku sarungkan ke badan.. Haa, harini chef Adel nak masak Spagetti Olio Oglio! Alang-alang nak habiskan minyak zaitun tu..

“Kamu nak masak apa, along?” Tanya mama yang masuk ke dapur..

“Spagetti Olio Oglio..” Jawabku ringkas sambil menghiris bawang putih..

“Ah, buat lebih sikit.. Nak bagi bakal besan rasa masakan kamu.. Lagi satu... kami dah cepatkan perkahwinan kamu berdua tengah bulan depan.. Waktu cuti sekolah dua minggu tu” terang mama..

“Apa?!”


“Ma, you can’t be kidding..” Jawab Adam mendengar apa yang dikata mamanya..

“Betullah sayang.. Apa yang kamu nak terkejut sangat? Eh, Si Delia tu bagus orangnya.. Muka pun lawa, kerja pun bagus.. Itulah mama nak tunjuk gambarnya, kamu tak nak..” Kata Datin Balqis sambil memotong cendawan..

“Siapa pulak SI Delia ni, ma?” Tanya Adam..

“Eh, tunang kamu tu lah.. Ingat nama dia apa?” Bentak Datin Balqis terkejut..

“Ingatkan Delima..” Jawab Adam perlahan.. Kakinya melangkah ke peti sejuk.. Salah satu daripada empat potong kek yang dibuatnya semalam dikeluarkan..

“Eh eh, Adam letak balik kek tu!” Arah datin.

“Tapi ma, kek ni adam yang buat semalam..” Rengek Adam..

“Eh, tu kek nak bagi dekat keluarga bakal besan petang satgi.. Alah, kamu boleh buat yang lain..”


“Wow! Ada kek.. Bila masa ma beli?” Tanyaku..

“Sedap pulak tu! Nak belilah esok, bawak balik KL..” Kataku lagi menyuapkan lagi sesudu kek ke dalam mulut..

“Eh, kek tu bukan beli.. Adam yang buat sendiri kek tu..” Terang mama..

Uhuk.uhuk.. aku yang tersedak terus mengambil air yang terdekat..


“Wah.. Olio Oglio!” Adam mengambil garfu untuk memakannya..

“Sedaplah mama... Rasa lain daripada yang biasa mama buat.. Resipi baru ke ma?” Tanya Adam sebelum dia tersedak.. Air dalam gelas terdekat diteguknya.. Ai, ada orang sebut nama aku ke?

“Aish, kamu ni, Adam.. Makan slow-slow sikit.. Mama buat spagetti kari.. Olio Oglio ni Delia yang buat..” Terang datin..

Delia? La, pandai pulak minah tu masak.. Okeylah kan? Tak adalah aku rasa bebal sangat kahwin dengan dia nanti..



“Sah!”

Usai doa, Adam berpaling.. Ah, dah jadi bini orang.. Aish, sedihnya! Aku mengangkat muka dan bertentang mata dengan suami aku.. Umm, macam kenal..

Adel? Jap2.. Nam penuh dia tadi, ah.. Adelia Qaisara Hanna.. Ah.. Adel.. Delia.. Adelia.. Kenapa aku tak pernah perasan..


Aku bersandar di kepala katil, membaca gosip terkini.. Pintu dibuka dan ditutup semula.. Huhu, berderau darah aku.. Habis tegak semua bulu roma.. Tapi, baik aku berlagak cool.. Lagi aku gelabah lagi pak cik kedut ni kacau aku kang..

“Oi, pak cik kedut!” Panggil aku.. Sekali kau, dia pusing dengan baju yang completely 360 darjah dah tercabut dari badan dia.. Aku terus memalingkan kepala.. Huih! Nak tercabut dah jantung aku ni!

“Kau panggil aku ke?” Sahut pak cik kedut..

Kenapa mak cik kepoh panggil aku pak cik kedut? Adam melihat wajahnya di cermin.. Mana ada kedut!

Aku berdehem.. “Aku rasa macam pernah nampak kau.. Tapi, rasanya dalam mimpi pun kau tak pernah nak jejak” Kataku..

Tiba-tiba aku rasa sebelah sana katil dah tenggelam.. Desahan nafas yang dekat sangat dengan telinga kanan aku membuatkan aku menelan liur dan berdehem..

“Kau rasa?” Adam menahan tawanya disebalik suara menggoda yang sudah menjadi kepakarannya..

Aku menolak badannya supaya jauh dari aku.. Mak ai! Dada dia!!!!! Hai, luruh iman aku!

“Entah.. Aku tak sure..” Jawabku dan aku beranikan diri bertentangan mata dengan dia.. Tapi muka dia makin mendekat.. dekat.. dekat.. Dan aku menarik selimut selubung satu badan.. Dia mengilai kuat sebelum aku dengar pintu dibuka dan ditutup..

Terus sahaja aku keluar dari selimut..

Argh!!!

Terjerit kecil aku bila aku tengok muka dia tengah renung aku.. Dia menyambung gelaknya.. “Takut sangat!” Dia menunjal dahi aku.. Aku menggosok dahi.. Dia mengenyit mata ke arah aku sebelum dia betul-betul keluar dari bilik sambil membawa tuala di bahu..

Aku terbaring.. Gilalah!


Aku berpaling kiri dan kanan.. Aku tak boleh tidur! Arghh!!! Tidurlah duhai mata!!! Sebelum mamat sewel tu masuk bilik!!! Pintu bilik dibuka dan ditutup semula.. Aku cepat-cepat menutup mata.. Bajet dah tidur gitu!

Uuuuuu... Tegak bulu roma aku bila dia dengan selambanya peluk aku dari belakang..

“Aku tahu kau tak tidur lagi.. Rileklah derr.. Takkan nak buat kat sini kot? Habis mak bapak, satu keluarga kau dengar!”

Aku menelan liur mendengarnya.. Scary doh mamat ni!

“Memang kita ada bertembung sebelum ni.. Siap bercakap sepatah dua lagi.. Aku tak nak cakap.. Kau ingatlah sendiri..” Dia cium kepala aku sebelum aku terlena..


Seminggu kemudian,


Kali ni turn aku pulak duduk dekat rumah keluarga dia.. Huh, mujurlah tak jadi apa-apa! Aku melangkah ke dapur..

“Mak Jah, nak masak apa ni?” Aku menyapa Mak Jah, orang gaji di rumah ni..

“Emm.. masak ayam masak merah je.. tu favourite datin.. Datin Sofia pun nak datang harini..” Jawab Mak Jah.. Aku menyinsingkan lengan untuk membantu membasuh pinggan di sinki..

Datin Sofia ialah isteri kedua papa, dan madu mama.. Walaupun bermadu, aku salute mama, sebab dia benarkan papa kahwin dengan datin sofia yang waktu tu kehilangan suami dan hilang tempat bergantung.. Dan hidup diorang harmoni je.. Ada masalah bawak bincang sekali..

“Ada orang sebut nama mummy ke tadi?” Ha, tu dia Datin Sofia dah sampai.. Aku berpaling..

“Mummy!” Aku mengelap tangan di kain lap dan menyalami mummy..

“Ai, pengantin baru buat kerja?” Sakat mummy..

“Alah, mummy.. Tolong Mak Jah sekali sekala.. Kan mak Jah kan?” Aku memeluk Mak Jah dari belakang..

“Mummy rasa Balqis tak salah pilih menantu kali ni.. Nak dibandingkan dengan sorang tu..” Mummy mengerling ke arah biras aku yang sedang duduk di buaian.. Johanna membuat muka ‘annoying’ nya.. Aku mengakulah memang dia sebaya dengan aku, cuma dia sombong sikit..

“Eh, Peah.. Bila sampai?” Tanya mama yang baru turun ke dapur..

“Baru je kak! Tengok menantu akak ni ha.. Esok nak resepsi, dok membasuh pinggan..” Report mummy kepada mama..

“Mummy... alah, tak luak pun inai ni kalau basuh pinggan banyak tu.. Kan, mama?”  Jawabku.. Mama dan mummy ketawa sendiri..

“Mak Jah nak air oren! Hantar dekat taman ye..” Arah Adam..

“Issh.. budak ni! Mak jah tengah masak kan.. Nanti kau!” Gumam aku perlahan.. Aku mengambil gelas dari tangan mak Jah..

“Takpe mak Jah.. Biar bini dia yang bagi air spesial untuk dia..” Cakapku dengan makna yang penuh tersirat..



“Tuanku.. Silalah jamah air yang hamba buat ni..” Aku menghulurkan gelas kepada Adam yang tengah membuat sesuatu di Ipadnya.. Dia meneguk separuh cawan.. Aku menahan tawa melihat muka kerut dia.. Dia memandang aku.. Dan ketawa aku meletus bila dia sembur air oren bergaram tu..

Aku berlari pusing satu taman.. Nasib baik taman mama ni besar.. Dengan gelak yang tak habis lagi, aku berlari sepuas hati.. Aku tak tahu kenapa tapi si mamat sewel tu pun duk gelak sekali..

“Gotcha!” Dia menarik aku dalam pelukan dan menggeletek aku sepuas hati.. Aku dah lah memang tak boleh tahan geletek-geletek ni.. Memang sampai terduduk aku dibuatnya.. Naik senak perut aku duk gelak..

Ehem!

Aku dan Adam berhenti ketawa.. Johanna dan seorang lelaki sedang berdiri memerhatikan kami.. Lelaki itu memandang aku.. Aku tergamam..

“Ah, Long! Bila kau balik?” Sapa Adam yang membantu aku bangun berdiri..

“Amboii, pengantin baru, along balik pun tak sedar..” Jawabnya.. Suara tu! Aku menunduk.. Macammana aku boleh tak perasan dia abang ipar aku?

“Sorilah.. along.. Disebabkan Adam tak perasan along balik, nah ni ada oren.. Minumlah..” Adam menyerahkan gelas oren yang diminumnya tadi kepada Dazrin..

Aku menahan tawa..

“Sayang, nilah along.. Dia tak dapat hadir majlis kita sebab dia ada hal dekat Perancis..” Adam mengenalkan si dia kepada aku.. Tak pelah Adam.. Aku dah kenal sangat along kau ni sebelum dia... Hah, buat sakit kepala je ingat dia..

Dazrin menyembur air oren yang diminumnya..

“Cabut!!!” Jerit Adam dan kami berdua berlari sebelum kedua-duanya terjatuh dalam kolam..


Mini Novel #2 :Sayang Kau Pak Cik Kedut (2)


“Adel..” Keluh Dazrin perlahan tapi dapat didengari Johanna.. Johanna memandang suaminya.. Ah, cukuplah perempuan tu dapat hati mummy dan mama, takkan hati laki aku sekali?

Dazrin yang tiba-tiba ketawa kuat menyebabkan Johanna turut memandang hadapan.. Senyuman turut terukir melihat pasangan bahagia tu sama-sama terjatuh dalam kolam renang..

“Jomlah sayang.. Kesian diorang..” Dazrin menarik isterinya ke kolam untuk membantu pasangan itu keluar dari kolam..

Dazrin menghulurkan tangan kepada Adam manakala Johanna menyerahkan tangan kepada aku.. Terkejut jugak aku tapi bila tengok senyuman dia yang ikhlas tu, aku turut tersenyum ke arah nya..

“Sayang..” Signal yang Adam bagi kepada aku menyebabkan kami berdua menarik pasangan tu masuk sekali ke dalam kolam renang.. Memang bergelak sakanlah kami.. Dengan masing-masing menjirus air ke arah masing-masing..

“Ya Allah..” Kata seseorang mematikan tingkah kami semua.. Kak ngah dan abang ngah mencekak pinggang melihat telatah kami.. Sebelum diorang ditolak anak diorang, Qarissa dan Qadish ke dalam kolam ni sekali.. melompat-lompat Qarissa dan Qadish sebelum diorang pun terjatuh dalam kolam sekali..

Kami saling ketawa.. Aku melihat semua.. Kak ngah adalah anak mummy.. Bahagia betul aku tengok pasangan tu..

“Masya Allah!!! Peah!!! Abang!!!”

Gulp! Kami semua memandang ke arah mama yang tengah mencekak pinggang..

“Penat kami  cari! Rupanya kat sini semua! Siapa yang start semua ni?” Marah mama.. Qarissa dan Qadish menunding jari ke arah masing-masing.. Kakngah dan abang ngah menunding jari ke arah Johanna dan Dazrin manakala diorang menunding jari ke arah aku dan Adam..

Tiba-tiba muncul mummy dengan Qarina yang sedang menangis..

“Kak Ngah oii.. anak hang lapar nak susu!” Jerit Mummy.. Cepat-cepat kak ngah keluar dari kolam menuju ke arah Qarina..

Mama menggeleng.. “Dah.. semua masuk.. Haish.. Macam-macam..” Kata mama sambil tersenyum..

Papa muncul dengan membawa tuala.. Mak Jah pun bawak tuala sekali.. Masing-masing tergelak sesama sendiri.. Wah, beruntung aku dapat keluarga menantu yang macam ni..


Aku membuat kek oreo.. Memandangkan kek resepsi semalam tak cukup dan anak-anak sedara aku semuanya merengek nak kek, jadi aku pun buatlah..

“Ajar aku cara memasak..” Sapa Johanna.. Bila dia masuk dapur pun entahlah..

Aku tersenyum.. “Anytime..” Jawabku.. Johanna duduk atas kerusi..

“Ko nak buat apa ni?” Tanyanya..

“Okey ke kalau ..” Tanyaku teragak-agak...

“Berkau aku je dengan aku.. Lagipun kita sebaya kan..” Katanya.. Aku menggangguk..

“Aku buat kek.. Kau nak aku ajar masak apa dulu? Tapi lepas aku siap buat kek ni lah..” Terangku..

“Anything.. Tapi ajarlah yang paling senang dulu.. Goreng telur ke.. Sebab aku memang tak pernah pegang dapur.. Mak aku tak bagi.. Semuanya bibik yang buat..” Terang Johanna sambil mengupas mangga muda sebelum memakannya..

“Emm.. Boleh aku tahu hubungan kau dengan Dazrin sebelum ni..” Tanya Johanna..

Tangan aku terhenti dari membasuh mangkuk.. Dada aku terasa sesak.. Aku menutup mata.. Nafas aku tarik dalam-dalam.. Lupakan Adel.. Aku meraup muka.. Kerusi aku tarik dan duduk berhadapan Johanna..

“Dia..ex aku.. Its about three years before dia just dumped me and get married to other women.. Just because uhh... its my fault anyway.. Aku marah dia, aku tengking dia just sebab he forgot my birthday.. That’s my fool.. He even sent me invitation card once..” Aku berhenti berkata.. Air mata yang mengalir aku seka dengan hujung lengan..

“Ni semua kebetulan ke..?” Kata Johanna terhenti di situ..

“Kebetulan?” Soalku kebingunan..

“huh, kalau kau nak tahu.. Aku dan Adam dulu pun bercinta gak.. About three years jugak.. Sebelum aku curang dengan dia.. Dia marah sangat dengan aku.. Dan hari dia tangkap aku curang dengan lelaki lain, itulah hari terakhir aku nampak dia.. Since then, aku janji dengan diri aku.. Aku takkan curang lagi.. With that thing, I hope I can meet him again, and god granted me that..

Aku jumpa dia sebagai adik ipar pada hari aku nikah dengan Dazrin.. At first aku pelik, kenapa dia layan aku lain.. Dia seolah-olah tak kenal aku.. And then baru aku tahu yang dia accident.. He lost all memory about somebody but this family haven’t discovered it yet..

Tu sebab aku nampk sombong dengan diorang, aku takut walaupun sekadar nak senyum dengan diorang... Aku rasa bersalah.. Aku rasa berdosa..” Luahan Johanna terhenti akibat dia menangis.. Aku memeluknya dan menenangkannya..

Semua ni kebetulan atau ahli keluarga ni rancang semua ni? Mama?

Adam yang berada di luar rumah tidak tersengaja dengar perbualan Adel dan Johanna tergamam.. Apa maksud Kak long? Sakit kepala yang tiba-tiba menyerang kepalanya, menyebabkan dia melangkah masuk ke dalam rumah, ke biliknya..

Dazrin yang ingin ke dapur turut terhenti dan terdengar perbualan Adel dan Johanna.. Dia sendiri terkaku mendengarnya.. Apa semua ni?


“Aloh, cucu opah nak air ye.. meh sini..” Mama memegang tangan Qarissa dan Qadish ke dapur.. Terhenti langkahnya melihat Delia yang seolah-olah sedang memujuk Johanna.. Johanna mengangkat muka.. Matanya merah.. Mukanya basah.. Bahagian bahu Delia pun lencun.. Apa terjadi?

“Nenek..” Rengekan cucu kembarnya mematikan lamunannya.. Mama melangkah ke dapur perlahan-lahan..

“Mama..” Aku menyapa mama.. Johanna menyambung makan mangga muda yang berbaki.. terkejut aku melihat lapan biji yang telah dimakannya..

“Makcuuu.. nak air oren..” Qarissa yang memegang skirt aku, menyentakkan aku..

“Air oren ye.. Jap mak cuu buat ye..” Aku mengambil air peel fresh dalam peti sejuk dan aku tuang ke dalam botol kembar tu.. Terkedek-kedek diorang keluar dari dapur sambil menarik tangan neneknya..

“Aku naik atas dulu, Delia.. ke Adel.. Huh, apa-apa jelah..Adelia..” Kata Johanna membasuh tangan dan menapak keluar dapur.. Aku tersenyum..

Ting! Bunyi oven yang menandakan kek aku dah siap mematikan mata aku yang memerhati langkah Johanna.. Bup! Aku berpaling..

“Johannaaaa!!” Aku berlari dan memangku kepala Johanna yang pengsan.. Mama turut patah balik ke arah kami..

“Johannaa...” Panggil mama.. “Dazrin!!!!” Laung mama.. Dazrin yang sedang bersembang dengan abang ngah segera berlari ke arah mama..

Segera dia ke arah isterinya yang tak sedarkan diri.. “Sayang.. Jo.. sayang..” Dia menampar-nampar pipi Johanna.. melihatkan Johanna yang tak sedarkan diri, dia mencempung Johanna.. Aku meraba poket yang berisi kunci kereta sebab tadi aku pergi kedai..

“Bawak masuk kereta Adam.. I will drive you both..” Arah aku.. Dazrin mengangguk.. Dia mencempung Johanna ke dalam kereta dan kereta aku pandu ke klinik berdekatan..


“Kau sihat?” Sapa Dazrin semasa kami menunggu di ruang menunggu..

“Kau rasa?” Aku memandang Dazrin.. Dazrin memandang aku sebelum dia menunduk..

“Aku minta maaf..” Luah Dazrin perlahan..

“Lima tahun Dazrin.. Five years ago.. And sekarang baru kau nak minta maaf? Kenapa tak tunggu lagi lima puluh tahun? Hati yang terluka disebabkan kau masih berdarah, Dazrin.. Its still bleeding..” Kataku dengan suara yang sudah bertukar serak.. Aku menyeka air mata.. Aku bangun dari dudukku..

Tiba-tiba, doktor yang merawat Johanna keluar dari bilik.. dazrin turut bangun dari duduk..

“Encik ni, suami Puan Johanna ke?” Tanya doktor..

“Ye, saya.. Macammana isteri saya, doktor?” Jawab Dazrin..

“Tahniah, isteri tuan mengandung..”

Dazrin tergamam sebelum dia tersenyum riang.. Dia berpaling ke arah aku yang tersenyum.. “Jo mengandung Adel! Jo mengandung!”

Dazrin masuk ke dalam bilik Johanna.. Aku tergamam di luar.. Senyum.. Itu semua senyuman palsu.. Hakikatnya, hati aku yang masih berdarah ni,lukanya makin besar melihat si dia bahagia..

Kunci kereta aku tinggalkan dekat guard.. Sebut je nama penuh aku, nanti diorang bagilah dekat kau kunci kereta tu.. tiba-tiba ada masalah timbul dekat bank so aku pergi dulu.. Anyway, congrates..
-Adelia-

Aku duduk termenung di kolam kondo lama aku, sebelum aku berpindah duduk dengan Adam.. Kondo ni pun sebenarnya Dazrin yang belikan sebagai hadiah aku dapat kerja sebagai pegawai bank..

Kenangan-kenangan lama kembali menerjah dalam minda aku.. Aku tersandar di kerusi.. Keluarlah semua kenangan lama dan jangan kembali..


Aku yang ingin masuk ke dalam rumah tersentak melihat Johanna dan Adam yang berduaan di taman.. Aku melangkah perlahan-lahan untuk mendengar perbualan mereka..

Johanna, “Kau dah ingat semuanya ke?”

Adam, “Aku terdengar perbualan kau dengan Adel, sampai semua kenangan lama tu menerjah kepala aku tadi...”

Johanna, “Jadi kau ingat aku lah? Adam, bagi aku peluang kedua.. Aku janji takkan curang dengan kau.. Tolonglah.. Aku perlukan cinta kau je.. Please bagi aku peluang kedua.. Aku boleh gugurkan anak ni kalau kau nak.. Lagipun, kau nak tau tak, rupanya Dazrin tu ex Adel.. Kita boleh berkomplot.. Sama-sama cerai lepastu kahwin dengan pilihan hati, bukan pilihan keluarga..”

Aku menutup mulut mendengarnya.. Sampai macam tu sekali, Johanna?

Adam, “Kau janji takkan curang.. Kau tak rasa sekarang kau curang dengan Dazrin?”

Johanna, “Yang aku janji takkan curang tu kau.. Aku takkan curang kalau aku dengan kau..Tolonglah Adam.. Terima aku semula..”

Adam, “Aku still cintakan kau..Aku maafkan kau.. Aku bagi kau peluang kedua.. Tapi, aku tak nak sakitkan hati Dazrin dan Adel, jadi kita jumpa senyap-senyap dekat kondo kita.. Nak?”

Tangan aku menggeletar.. Kaki aku angkat..Tak sanggup rasanya untuk aku dengar lagi.. Kaki aku hayun keluar rumah tanpa hala tuju..

Adam, “Itu yang kau nak dengar? Never Johanna! Never! Aku maafkan kau tapi aku bukan untuk kau! Dan kemaafan tu hanya akan hadir kalau kau bahagiakan abang aku.. That’s it! You may be my first love but Adelia my last love and ever!”

“Siapa kau sebenarnya, Johanna?” Suara dazrin menyentakkan mereka berdua..

“Along..”

“Abang..”

“Abang buat apa kat sini?” Johanna memegang tangan Dazrin.. Tapi Dazrin terlebih dahulu menolak..

“Anak siapa dalam perut kau sebenarnya? Anak aku ke anak Doktor Firash?” Soalan Dazrin membuatkan tangan Johanna menggeletar..

“Dengar sini Johanna! Aku nak kau berambus dari sini..  Aku ceraikan kau talak tiga..”  Johanna terduduk..

“Adam, pergi kejar bini kau! Dia dah salah faham.. Dia sempat dengar cadangan hubungan sulit kau dengan Johanna.. Yang selebihnya dia tak sempat dengar..” Dazrin mengusap bahu adiknya..

Adam tersentak tapi kemudian berlari..


“Lama aku tak jumpa kau! Sorrylah aku tak dapat datang majlis kau.. Anak aku demam..” Kata Syafiqah sambil menjelum kepala anaknya yang berusia lima tahun... Syafiqah merupakan kawan baik aku masa di tingkatan tiga sebelum aku pindah sekolah dan semasa di universiti..

“Semuanya dah hancur,Syafiqah.. Semuanya!” Keluh aku perlahan..

“Kenapa?” Syafiqah mengenggam tangan aku..

“Tak ada apalah Syafiqah.. Banjir rumah kau nanti, makin demam anak kau.. By the way, siapa nama anak kau?” Tanyaku..

Syafiqah terdiam..

“Syafiqah?”

“Nama dia Syafa Aqira Adyan Dazrin Qushaifi..” Jawab Syafiqah perlahan..

Aku memandang Syafiqah..Adyan Dazrin Qushaifi.. Itu nama penuh Dazrin..

“Aku mintak maaf Adel.. Aku kejam dulu.. Aku jahat.. Dan sekarang kejahatan aku dulu memakan aku balik..” Luah Syafiqah..

“Aku perangkap Dazrin sampai dia mengandungkan aku dalam keadaan mabuk.. Aku cemburu dengan hubungan korang.. Jadi bila aku mengandung, Dazrin ambil keputusan untuk terus kahwin lari dengan aku.. Aku yang hantar dekat kau kad jemputan tu padahal mana ada majlis sebab aku tahu kau takkan datang..”

Aku memotong percakapan Syafiqah.. “Tapi, aku datang.. Cuma tak ada apa.. There’s nothing..”

Syafiqah mengenggam tangan aku.. “Maafkan aku Adel... Aku berdosa dengan kau.. Aku dah dapat hukuman aku.. Tolonglah.. Dulu, aku halang Dazrin jumpa kau dengan ugutan aku akan bunuh anak dia.. Tapi, masa anak aku berusia lapan bulan, ada seorang lelaki, nama dia Khairi datang dan mengaku ni anak dia.. Padahal Aqira ialah anak Dazrin.. Dazrin yang tak percayakan aku tinggalkan aku macam tu je..

Hidup aku susah lepastu Adel.. Anak aku selalu sakit dan aku pulak sekadar kerja cuci tandas je.. Dazrin cuba cari kau tapi dia tak jumpa.. Dalam tiga tahun lepastu, dia dipaksa kahwin dengan pilihan keluarga...Semuanya salah aku.. maaafkan aku.. Maafkan aku, Adel..” Aku menarik tangan aku dari genggamannya..

“Kenapa mesti ada perempuan yang iri hati dengan hubungan aku.. Dulu masa aku dengan Dazrin, kau.. Sekarang bila aku dah kahwin, Johanna.. Dan kedua-dua lelaki tu, langsung tak boleh nak tegakkan apa yang betul untuk aku.. Kedua-duanya beralih kepada perempuan selain aku..” Kataku bersama senyuman..

“Aku ingatkan dengan datang rumah kau, aku boleh tenangkan diri aku.. Rupanya menambahkan bebanan aku..” Aku bangun dari duduk aku.. Syafiqah memeluk kaki aku..

“Maafkan aku Adel.. Maafkan aku..” Syafiqah merayu kepada aku..

“Mungkin kau boleh tolong aku.. Tak adalah aku rasa bebal sangat nak maafkan kau..” Kataku..


Tok..Tok..

Syafiqah membuka pintu rumahnya.. Dazrin tersenyum ke arahnya.. Air mata yang mengalir perlahan di pipi Syafiqah disekanya..

“Aku jumpa Khairi.. Dia mengaku salah.. Aku..” Dazrin melutut di hadapan Syafiqah.. “Aku salah.. Aku mintak maaf..”

Syafiqah turut duduk di hadapan Dazrin.. Pipi Dazrin dipegang..

“Syaf pun bersalah dengan abang.. Kepulangan abang terlebih cukup untuk Syaf maafkan abang..”.. Dazrin menarik Syafiqah ke dalam pelukan..

“Abang takkan tinggalkan Syaf lagi.. No matter what happen.. Aqira... dia sihat?” Dazrin meleraikan pelukan.. Syafiqah tersenyum.. Tangan Dazrin ditarik masuk ke dalam rumah..

“Ya Allah, anak papa!” Dazrin memeluk Aqira..

“Panasnya.. Cepat abang bawak pergi klinik..” Dazrin mencempung Aqira..

Aqira yang tersedar.. “Siapa pak cik?” Tanyanya dalam keadaan lesu.. “Ini papa, sayang.. I will never leave you.. Never!” Jawab Dazrin dan mencium dahi Aqira...

Pintu rumah ditutup.. Aku keluar dari bilik.. Senyuman terukir di bibir aku.. Asalkan kau dan Dazrin bahagia, aku maafkan kau..

Aku duduk di hadapan televisyen.. Telefon yang aku silent kan dari tadi, aku buka.. 134 missed call dan 50 mesej daripada Adam..

Haih, baru seminggu lebih aku kahwin dah jadi macam-macam.. Agak-agaknya kalau setahun macammana lah agaknya...

Aku melihat telefon.. Mama..

Butang hijau aku tekan..

“Assalamualaikum mama..” Sapaku..

“Banyak kau punya mama... Ni orang yang call kau masuk kali ke seratus tiga puluh lima..”

Terus sahaja aku tekan butang merah.. Lama.. Aku shut off terus.. Baru je aku nak menyandarkan badan aku ke sofa, pintu rumah diketuk.. Semestinyalah bukan Syafiqah... Bukannya dia kunci pun pintu tu tadi..

Dengan malas aku melangkah ke arah pintu.. Pintu ku bukak..

“Kami dari jabatan agama.. Kami dapat aduan awak berdua-duaan dengan lelaki bukan mahram di dalam..” Jelas salah seorang sambil menunjukkan tag daripada sekumpulan lelaki yang berada depan rumah ni..

Aku dah terkekek kekek gelak.. Diorang maksudkan Dazrin dengan Syafiqah ke? Padahal dua orang tu laki bini.. Mungkin jiran-jiran dekat sini tak pernah nampak Dazrin kot.. Tu sebabnya..

“Check rumah dia!!” Jeritan salah seorang daripada mereka menghentikan ketawaku tapi masih bersisa..

“Ah, silakan,silakan..” Aku siap menjemput diorang masuk rumah mereka lagi..

Aku berpaling dan terkejut aku tengok ada tangan yang perlahan-lahan masukkan telefon aku ke dalam poket tanpa yang lain sedari kecuali aku.. Aku tersenyum.. Ah, itulah mamat yang menjerit tadi..

“Tak ada sesiapa pun..” Jelas seorang per seorang.. “Encik yakin encik nampak lelaki lain masuk dalam rumah ni..” Tanya pegawai jabatan agama kepada makhluk yang curi henset aku tadi..


#celotehnaurve : CRUSHING FANTA?

Hello peeps! Amacam, cantik tak theme ni? Obviously, theme ni blogger yang punya, and I tak sempat nak touch up.. So, nanti-natilah I touc...