Thursday, March 23, 2017

#celotehnaurve : CRUSHING FANTA?

Hello peeps!

Amacam, cantik tak theme ni? Obviously, theme ni blogger yang punya, and I tak sempat nak touch up.. So, nanti-natilah I touch up...

For mean time, I just nak share some of my idea for writing thingy... And, actually, I nak tanya pendapat korang on what should I do?

A : Keep having crush at him secretly
B : Just forget him lah stupido!

Okay, I crush dekat sorang mamat ni... Lets just say I called him Fanta, because his name first letter also F.. To make it short, I pretended to be someone else and I wasep him!! Gotchaa! And the whole bloody things happens..

1. The most 'tragic' literally, is he know its me... Okay, adik-adik ke kakak-kakak ke, ni pesanan daripada insan yang tak berapa nak arif sangat soal benda-benda laguni, but... Keep your crush feelings privately until you know how he sees you... My mistake was, I was being obvious about me having crush on him and lmao he was annoyed! F*ck!

2. Since I know, he is pissed off about that, I decided to stop having crush on him. I STOP! Like, I was no more following him by using my fake account, I stop peeping on him during class (we are in the same lecture class, lol) .. I stop every single thing that could make me fall for him again.

3. There's this woman, which I named her as SPY, because she helped Fanta to like solving the mystery who was me, .. I don't know... Its too complicated for me to tell the whole bloody story because I thought I want to turn it into one of my mini novels, and I bet it will ranked the lowest as it is super boring..

4. I challenge you to read it.. But not now, I wanted to finish my matriculation life first, and then I will start writing about it.. Just in case, there's somebody who wished to read, I already taught the title (last three seconds, lol) "CRUSHING FANTA" .. So, please look forward for it, guys!

5. Back to the topic whether I should do A or B? Its because even though I had stop liking him, but whenever I sees him, my heart skip a beat.. Eceewahh.. Poyo bak hang! And it turns out, he and the SPY seems like having something going on between them... Omg.. Okay, now after skipping a beat, it shattered into pieces! OMg! Its hurt so much, fella!

6. Okay, I really have to do the mini novel about us! Especially on what I have gone through yesterday at cafe c! That would be the highlight of the mini novel! That would be! Oh gosh... I have to stop... Tomorrow got math testlah, nana senget (my way reminding myself, lol)

I think thats it kot for today! Oh yeah, one more thing, I just basically, completed my upu thing, and for god sake, its sucks like hell!! Ah, whatever, I don't want to remember it, its just will set my blood boiling point lowers!

So, okay.. Guys.. See you sooon..


Saturday, March 18, 2017

#naurvesidea : MASIH MILIKMU

Hello peepss!!!!

So, guys.. Again, a fresh new idea just came into my mind and I decided to write them straight away like, right now.. But, nah.. there's no way giving to you all the details.. I am going to give to you just a glimpse of it.. So, stay tuned... And please keep supporting me, guys....

Its a story betweeen Emilia Haura' and Qairul Ejaz who was separated from each other for ten years. They are actually a loving couple right before Qairul's mom step in and for sure didn't want the poor Emilia to be Qairul's women.

So, the witch send Emilia to the Europe 'to further study abroad' and since Emilia is an orphan who lives with her only aunt who is also hating her,  things making her business much easier ...  But before that, Emilia had warned her that she will come back and make the witch begging her to get back with Qairul...

Ten years later, where Qairul had already engage to Mia for about two years, and also their company was miraculously saved from 'drowning'.. Thanks to a company, globally known as Sapphire.. (Its a well known clothing brand)

So, what do you think will happen next? Let me give you a hint, Emilia come back as a model.. I repeat as a model, not as an owner to a company! And she come back to give them a wedding card of her and the CEO of the company!.. 

And...... the ending is........ E.H and Q.E !! (peace yoo)

See? Everything got tangled already... So, if you want me to publish a full edition of this idea, as usual just comment down below  that you want it!

P/S : I am sharing this idea.. So any copycat want to take over this idea, go ahead.. Because the original always win! But, if you want to like have this idea in a proper manner, just contact me through comment below..

And I don't do any collaboration just yet.. Because I am still studying.. So, stay tuned guys... It just less than two months left before I finished studying...

See you later.  
Much love, Nana Naurve.




Wednesday, March 15, 2017

#mininovel : HIS BRACELET

Hello peeps!!

Okay guys... Nana dah habis karang, okey tak sebenarnya on the way nak habis... Lama tak mengarang, rasa awkward pulak bila baca balik...

So, Nana harap korang enjoy baca... Kalau ada any aspect lacking, just tell me, okay, guys?


HIS BRACELET

Aku melihat inai yang siap berukir di tangan… Cantik.. Aku tersenyum.. Ya Allah, dah nak kahwin dah aku.. Bukan tahun depan atau bulan depan atau minggu depan tapi esok! Cepatnya masa berlalu.. Dah genap dua puluh lima tahun dah aku rupanya..

Esok pagi tepat sembilan pagi, aku akan dinikahkan dan terus bersambung dengan majlis persandingan.. Bakal suami? Jangan terkejut ye, si badan pengantin sendiri saling tidak mengenali antara satu sama lain.. Biasalah kalau perkahwinan yang diaturkan keluarga..

Jangan risau, ini bukannya macam dalam drama, kena paksalah.. kena tangkap basahlah… Tidak sama sekali.. Aku dengan secara sukarelanya bernikah dengan pilihan mama sebab memang aku yang suruh mama carikan.. Mana tidaknya, mama dah tetapkan ‘dateline’ untuk aku bergelar anak dara hanya sehingga aku 25 tahun..

Dan aku pun masih belum jumpa yang berkenan di hati.. Yang mengayat tu memanglah ramai.. Tapi, kebanyakan hanya pandang rupa.. Sekali aku tunjuk gambar aku dulu, masa chubby-chubby comel doraemon.. terus kelam kabut lari.. Tapi, baguslah lari awal-awal.. Daripada nanti dah kahwin, dia lari lepas aku boroi, lepas mengandung, lagi naiya!

Apa yang aku tahu mengenai bakal suami aku ialah, nama dia Edry.. Kerja, CEO? Pengurus? President? Entahlah yang penting dia menguruskan perusahaan keluarga dia..Mama kata dia rajin ke masjid.. Bakal mertua aku kata, dia anak yang baik… Kira okeylah, nak buat laki kan?

Aku? Aku sekarang merupakan pemilik butik pengantin.. Tetapi, bukan wedding designer! Aku lebih kepada mereka busana pengantin, dan turut menyediakan perkhidmatan merias wajah.. Aku pun masih baru dalam bidang ni.. Baru tiga tahun, dan setakat ni Alhamdulillah, semuanya masih berjalan lancar..

Tanganku tanpa sedar menarik sebuah kotak di bawah katil.. Aku meniup kotak berwarna pink pastel itu yang sudah sedikit berhabuk.. Penutup kotak diletakkan ke tepi.. Tersenyum aku melihat barang-barang aku dari masa lampau.. Ada tag nama semasa di sekolah, kad matrik dan kad pelajar semasa di UITM.. Namun, senyuman aku mati sebaik memegang seutas rantai tangan yang berwarna silver.. Di bahagian dalamnya tertulis ‘you’re Haziq’s’ .. Aku menahan sebak..

Kenangan enam tahun lepas menjengah fikiran.. Mata kututup.. Cuba untuk melupakan.. Tetapi, yang sebaliknya..

“Berambuslah sial!!!”

Mataku terbuka semula.. Air mata aku mengalir sebaik suara tersebut terngiang kembali di cuping telinga.. Aku menyeka air mata yang mengalir… Bangun Dila! Kau dah nak kahwin esok! Kau akan mulakan hidup baru!

Hakikatnya, dialah crush pertama aku, dan sebenarnya agak mustahil untuk aku lupakan dia.. Tak mengapalah, mungkin apabila aku sudah bersuami, aku akan lupakan dia.. Aku mengeluarkan gelang tersebut dari kotak dan membuangnya ke dalam tong sampah..

Lupakan semua, Dila! Kau akan mulakan hidup baru. Insya Allah..


Semua mata mengarah ke arah pengantin perempuan yang melangkah masuk ke ruang tamu… Sebaik melabuhkan duduk, mataku bertentang dengan mata bakal suami.. Aku tersentak.. Terus aku berdiri semula..

“Dia ni bakal suami Dila ke?”

Semua tergamam… Terkejut mungkin.. Puan Aida mengurut kepala… Apa lagi anak aku sorang ni?

“Apa Dila ni.. Mestilah dia bakal suami Dila, takkanlah yang depannya tu pulak..” Jawab mama memaksudkan papa.. Tak kelakar, mama...

Aku menarik nafas dalam! “Dila tak nak kahwin! No, especially with that guy!”

Semua makin tercengang! Drama sinetron petang khamis kah ini?


Aku mencampak gaun pengantin aku ke lantai.. T-shirt pantas disarungkan ke tubuh.. Jam tepat menunjukkan jam sembilan malam.. Oh ye, saya selamat dinikahkan ye, dengan bakal suami yang saya reject tadi tulah..

Mana tidaknya, mama nak cantas aku guna parang dah tadi! Mujurlah aku masih berakal cerdik, aku turutkan juga…

Mesti korang nak tahu kenapa aku bertindak sebegitu tadi kan? Padahal semalam bukan main bagi jaminan kata ni bukan babak drama bagai.. Sebabnya ialah, kenapa dalam banyak-banyak jejaka kat dunia ni, kenapa mesti Muhammad Haziq Edrian yang dipilih untuk jadi suami aku?

Ye, dialah pemilik kepada gelang yang masih di dalam tong sampah tu! Aku menarik nafas dalam… Kenangan lama mula menjengah sebelum pintu bilik dibuka, turut mencelikkan mata aku.. Semestilah yang masuk tu pengantin baru lagi sorang! Aku menayangkan muka menyampah… Terus badan kubaringkan ke atas katil.. Telefon di penjuru katil diambil... Ikon instagram disentuh…

Edry menarik nafas dalam.. Dia sendiri tidak tahu mengapa isterinya itu bersikap sedemikian.. Sedangkan sebelum mereka tidak pernah bertemu, apatah lagi untuk mengenali antara satu sama lain..

Kalau berdasarkan kata-kata ummi, Dila sangat berbeza.. Ummi sendiri terkejut dengan sikap Dila.. Dia memandang sekeliling bilik sebelum matanya tertancap kepada tong sampah yang didalamnya hanya terdapat seutas rantai tangan.. Tangannya laju mengeluarkan gelang tersebut dari dalam tong sampah..

Macam pernah nampak gelang ni, tapi di mana ya?

Aku terganggu dengan kelibat Haziq yang berdiri kaku.. Mataku mencerlung ke arah gelang yang berada di tangannya.. Aku pantas bangun dan merampas gelang tersebut dari tangannya menyebabkan gelang itu putus..

Sepertimana kejadian dulu bermula…..

Edry mula mengingati.. Kepala diangkat menatap wajah isterinya.. Hannah Adila! Patutlah semasa akad nikah tadi, nama tersebut seperti biasa didengari.. Edry senyum lega..

Aku menahan geram melihat senyuman yang terukir dibibirnya.. Wah,untuk sebab apa pula dia bahagia?

“Hannah!” Ujar Edry..

Aku menggigit bibir.. Hannah dah tak wujud lagi lepas kejadian satu itu! Tidak lagi.. Yang ada hanyalah Dila! Dila!

“Wah, cantiknya kau sekarang! MasyaAllah, terima kasih Ya Allah, kau temukan aku semula dengan Hannah..” Edry mengucap syukur… Kedua-dua telapak tangan dibawa ke wajah, menadah kesyukuran..

Aku senyum sinis.. “Siapa Hannah?” … Soalan aku berjaya mematikan senyuman diwajahnya… Giliran aku pula tersenyum berpuas hati..

“Hannah, kau tak ingat aku ke? Aku ni, Haziq! Kita satu matrik dulu!” Ujar Edry seolah-olah tidak menyangka Hannah tidak mengingatinya..

Tawa aku meletus.. “Kenapa pulak aku lupa? Kau kot punca utama aku berhenti matrik dulu! Mana boleh lupa” Ujarku sinis..

Edry tersentap… Dia tahu salahnya.. Malah, itulah sebabnya dia kekal bujang sehinggalah dijodohkan dengan pilihan ummi… Dia bersalah terhadap Hannah…

“Well, whatever reason you are thinking off, Hannah dah tak wujud.. That fat, ugly, full of pimples Hannah doesn’t exist anymore… Thanks to her lovely first crush, Haziq Edrian for that… So, stop calling me Hannah because why….

Sebab you takkan boleh minta maaf dekat that Hannah, and please keep that guilty until the end of your breath! Hannah dah mati..” Ujarku serius..

Mata kami bertentang seketika sebelum aku mengalihkan mataku.. Tak mahu tertipu dengan mata yang penuh penyesalan itu.. Hannah dah tak wujud, yang ada kini ialah Dila bukan Hannah! Noktah!

Aku berpaling namun langkahku terhenti sebaik ada tangan memelukku dari belakang.. Jantung yang berdegup kencang sedaya upaya aku kawal.. Gemuruh, marah, sebak semua bergabung menjadi satu..


“I’m sorry..” Pinta Haziq perlahan..
Bersambung……



So guys, amacam? (angkat kening double jerk) ... Kalau you guys nak sambungan dia, komen kat bawah "nak sambungan,please" ... Cukup SEPULUH  komen, Nana akan update sambungan dia...

And, Nana nak offer sedutan kisah 'kejadian satu @ kejadian dulu' semasa Hannah dan Haziq belajar di matrikulasi, sama jugak langkah dia, komen kat bawah "nak sedutan kisah dulu, please" ... Yang ni ada diskaun sikit.. Haha... Cukup LIMA komen, Nana akan update sedutan yang tu..

So, you guys ajaklah kawan-kawan ke, sedara mara ke, baca dan komen... Lagi cepat you guys komen, lagi cepatlah korang dapat tahu sambungan dia.. 

(p/s: cepat tau guys.. Banyak lagi tau yang Nana belum release... hehe)


First post for 2016 & 2017 ???


Hello peeps!!

Finally, I made a comeback......

Kk, stop being so gedik... okay, dah lama gila kan Nana tak update blog.. Almost two years guys.. Waahh, and I just realized that actually my blog already catch people attention!

Thank you sangat-sangat korang!!!

Okay, sekarang ni Nana sedang study dekat matrik.. So life is super busy!! I repeat, SUPER DUPER BUSY...

Anyway, Nana saja nak buat post mukadimah ni, before starting a real new post... And just now, an idea just pooff into my mind, so tengoklah, kalau Nana boleh habiskan that story this night, I will post it later a.s.a.p..

And one more thing, "tak takut ke idea ni kena curi, or maybe kena ciplak," .... Guys, the one I will share it here will be just a draft.. So, Nana tak payah nak risau... Sebab apa? Sebab tu cuma draft, and if ada si lahanat nak curik, silakan..

Because why? Sebab Nana akan produce a new better edition of that!

Eh, jap! Haha... Okay, Nana mengaku blog ni macam kosong, plain gila... But, kalau Nana nak renovate blog ni, take time... So, sabarlah kejap ehhh.. Nana kat matrik ni pun dah tak lama dah... Yeay!!

Keep reading, guys!

#celotehnaurve : CRUSHING FANTA?

Hello peeps! Amacam, cantik tak theme ni? Obviously, theme ni blogger yang punya, and I tak sempat nak touch up.. So, nanti-natilah I touc...